Δ.Ε. Αράχθου

by Γιώτης Ευστάθιος
Εμφανίσεις: 3261

Η Δημοτική Ενότητα Αράχθου βρίσκεται στα νότια του Δήμου και βρέχεται απ’ τον Αμβρακικό Κόλπο.

      Αποτελείται από:

α) τη Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου, που περιλαμβάνει τον οικισμό του Νεοχωρίου, που είναι και η έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αράχθου και απέχει 16 χλμ από την πόλη της Άρτας,
β) την Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής , που περιλαμβάνει τους οικισμούς της Αγίας Παρασκεύης , του Ανθοτόπου και των Καλομοδίων,
γ) την Τοπική Κοινότητα Ακροποταμιάς, που περιλαμβάνει τον οικισμό Ακροποταμιάς,
δ) την Τοπική Κοινότητα Λουτροτόπου, που περιλαμβάνει τους οικισμούς Λουτροτόπου και Νέου οικισμού Λουτροτόπου,
ε) την Τοπική Κοινότητα Παχυκαλάμου, που περιλαμβάνει τον οικισμό Παχυκαλάμου,
στ) την Τοπική Κοινότητα Περάνθης , που περιλαμβάνει τον οικισμό Περάνθης,
ζ) την Τοπική Κοινότητα Συκεών, που περιλαμβάνει τον οικισμό Συκεών.

       Η Δημοτική Ενότητα Αράχθου συνορεύει από δυτικά με το Δήμο Αρταίων, ανατολικά με τη Δημοτική Ενότητα Κομποτίου και νότια με τη Δημοτική Ενότητα Κομμένου, ενώ μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς της βρέχεται απ’ τον Αμβρακικό Κόλπο.
       Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως εύκρατο, με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ τους 17-18 C, ενώ οι άνεμοι που συνήθως πνέουν είναι ανατολικοί και νότιοι. Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν και οι παγετοί με τις γνωστές ζημιές που προκαλούν στην δενδροκομική παραγωγή της περιοχής. Συνολικά η περιοχή καλύπτει έκταση 73,5 χιλιάδων στρεμμάτων.
      Χαρακτηρίζεται ως πεδινή περιοχή και παρουσιάζει ομοιομορφία μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων που την απαρτίζουν, μιας και όλες είναι πεδινές περιοχές.
      Το Νεοχώρι αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση Δημοτική Κοινότητα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ότι η μέση έκταση της περιοχής (49,1%) είναι καλλιεργήσιμη γη. Το γεγονός αυτό και μόνο, αποτελεί βασικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ως αγροτική περιοχή. Σημαντικό ποσοστό (33%) καταλαμβάνουν οι βοσκότοποι, που μάλλον πρόκειται για αλίπεδες εκτάσεις, στις οποίες παρατηρείται μικρή κτηνοτροφική δραστηριότητα.