Μελάτες

by Γιώτης Ευστάθιος
Εμφανίσεις: 1749

     Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, οι Μελάτες υπήρξαν μέχρι το τέλος του 2010, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πέτα με έδρα το Πέτα. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, οι Μελάτες εντάχθηκε στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

     Οι Μελάτες μαζί με την Μαρκινιάδα, τον Ζυγό, την Μέγκλα και τη Διασέλλα αποτελούν την τοπική κοινότητα Μαρκινιάδας με συνολικό πληθυσμό 434 κατοίκους.

Ιστορία 

Μονή Μελατών
Μοναστηρι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου,γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και χτίστηκε για δεύτερη φορά το 1797.Η εικονογράφηση έγινε το 1821.΄Επαθε πολλές καταστροφές το 1833 και ττο 1854,αλλά ανακαινίστηκε και πάλι. Το 1944 κάηκε από τους Γερμανούς.΄Ηταν πλούσιο μοναστήρι με πολλά κοπάδια πρόβατα και γίδια ,αλλά και πολλές χερσαίες εκτάσεις.

Η παλιά γέφυρα του χωριού κτίστηκε το 1938 επί Μεταξά για να επικοινωνεί το χωριό με τα χωράφια που ήταν απέναντι.

Πληροφορίες

      Οι Μελάτες είναι ένα χωριό του Δήμου Νικολάου Σκουφά με 142 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Άρτα και αποτελείται από τους συνοικισμούς Σέλια (παλιά ονομασία: Σέζια), Βάρκο, Διασέλλα και Άγιο Γεώργιο. Το χωριό είναι ημιορεινό, σε υψόμετρο 217 μέτρων. Δίπλα του ρέει ο ποταμός Άραχθος. Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά της Άνω Καλεντίνης και της Κάτω Καλεντίνης, στον οδικό άξονα Τρικάλων-Άρτας.

Το πανηγύρι του γενέθλιου της Θεοτόκου γίνετε την 8η Σεπτεμβρίου στο δημοτικό διαμέρισμα Μελάτων.

Σύλλογοι

 Πολιτιστικός Σύλλογος Μελατών

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Globe  Δήμος Νικολάου Σκουφά

wikipedia Μελάτες