Μαρκινιάδα

by Γιώτης Ευστάθιος
Εμφανίσεις: 1944

Τοπική Κοινότητα Μαρκινιάδας

      Η Μαρκινιάδα (Τοπική Κοινότητα Μαρκινιάδας - Δημοτική Ενότητα Πέτα), ανήκει στον δήμο Νικολάου Σκουφά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Έδρα της τέως ομώνυμης Κοινότητας που περιελάμβανε τα χωριά Μελάτες (όπου βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας), Μέγκλα και το συνοικισμό Διασέλα (Γρέβια - Γκένια).

Ιστορία

      Η πρώτη πηγή που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του χωριού είναι τα αρχεία της Βενετίας, στα οποία μας γίνεται γνωστό ότι το έτος 1697, η Μαρκινιάδα μαζί με πολλά άλλα χωριά της Άρτας, κατέβαλαν φόρο στην Βενετική διοίκηση με αντάλλαγμα την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών.

      Αναφορά στο χωριό κάνει και ο Ιφικράτης Κοκκίδης στο έργο του «Οδοιπορικά Ηπείρου και Θεσσαλίας» που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Στρατιωτικών (Αθήνα 1880) και μας δίνει την πληροφορία ότι στο χωριό κατοικούσαν περίπου 200 άνθρωποι. Ο Ι. Κοκκίδης μας ενημερώνει ότι η επαρχία Άρτας χωριζόταν σε 2 περιοχές: την περιοχή Άρτας και την περιοχή Πρεβέζης. Η περιοχή της Άρτας χωριζόταν με τη σειρά της σε 7 τμήματα: τμήμα Ποταμιάς, τμήμα Βρύσεως, τμήμα Ραδοβυζίου, τμήμα Τζουμέρκων, τμήμα Κάμπου, τμήμα Καρβασαρά και τμήμα Λάκκας. Η Μαρκινιάδα αποτελούσε μέρος του τμήματος Ραδοβυζίου.
      Στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας, γίνεται αναφορά στη Μαρκινιάδα. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, την εποχή της επίσκεψης του Μητροπολίτη Άρτας, στο χωριό διέμεναν περίπου 35 οικογένεις. Στο χωριό υπήρχε ο ναός του Αγίου Γεωργίου και τρία παρεκκλήσια, της Θεοτόκου, της Αγίας Τριάδας και του Προφήτη Ηλία και ιερουργούσε ένας εφημέριος από το χωριό. Ο μητροπολίτης αναφέρει ότι στη θέση Ντίρζιου, υπήρξε παλαιό χωριό και σε απόσταση μισής ώρας, στη θέση Καββαλάρι υπήρχε ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Νικολάου. Ο Ξενόπουλος αναφέρει επίσης ότι στη Μαρκινιάδα υπήρχε γραμματοδιδασκαλείο και φοιτούσαν σε αυτό περίπου 20 μαθητές.
      Η οριστική απελευθέρωση της Μαρκινιάδας έλαβε χώρα το 1881, όπου ορίστηκε ως σύνορο του Ελληνικού κράτους, ο ποταμός Άραχθος.

Πληροφορίες 

      Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μαρκινιάδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μαρκινιάδας, του πρώην Δήμου ΠΕΤΑ του Νομού ΑΡΤΗΣ.

      Η Μαρκινιάδα έχει υψόμετρο 391 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Συμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμούσε περι τους 117 κατοίκους. Βρίσκεται 25 χιλίομετρα βορειοανατολικά της Άρτας. Πριν απο το 1940 ονομαζόταν Μακρυνίες, διοικητικά υπάγεται στο δήμο Νικολαόυ Σκουφά.

Σύλλογοι

Facebook  Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρκινιάδας

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Globe  Δήμος Νικολάου Σκουφά

wikipedia  Μαρκινιάδα