Κομπότι

by Γιώτης Ευστάθιος
Εμφανίσεις: 1752

Δημοτική Κοινότητα Κομποτίου

      Το Κομπότι είναι πεδινή κωμόπολη στην Δυτική Ελλάδα, 14 χλμ νοτιονανατολικά της Άρτας, κοντά στον ποταμό Άραχθο και έδρα του πρώην ομώνυμου δήμου του Νομού Άρτας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης το 2011 εντάχθηκε στον νέο δήμο Νικολάου Σκουφά.

      Εκεί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην πλατεία. Υπάρχει και μια βυζαντινή εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου, η οποία χτίστηκε το 18ο αιώνα. Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, το χωριό τιμά τον Νικόλαο Σκουφά με παραδοσιακούς χορούς.

 

 

Facebook  Κομπότι Άρτας

Facebook  Παλαιός Ναός Κομποτίου

 Ιστορία

      Το χωριό αυτό είναι επίσης διάσημο, εξαιτίας των πολλών μαχών κατά την διάρκεια της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έδωσε εκεί δύο μάχες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1821. Έχοντας μόλις 180 άντρες, κατάφερα να νικήσει 3.500 Αλβανούς, υπό τον Αλβανό σερασκέρη Ισμαήλ Πλιάσα. Σε αυτές τις μάχες, ο Έλληνας αρχηγός τραυματίστηκε. Ένα χρόνο μετά, οι Τούρκοι εκδικήθηκαν σφάζοντας γυναικόπαιδα και γέρους και καίγοντας το χωριό. Το χωριό απελευθερώθηκε το 1881, μετά τη συνθήκη του Βερολίνου.Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, 193 οικίες του Κομποτίου καταστράφηκαν ενώ έχασαν τη ζωή τους 18 κάτοικοι.

Πληροφορίες

      Το Κομπότι (Δημοτική Κοινότητα Κομποτίου - Δημοτική Ενότητα ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
      Η επίσημη ονομασία είναι “το Κομπότιον”. Έδρα του δήμου είναι το Πέτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κομπότι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κομποτίου, του πρώην Δήμου ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ του Νομού ΑΡΤΗΣ.
Το Κομπότι έχει υψόμετρο 89 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύλλογοι

 Facebook  Αθλητικός Όμιλος «Σκουφάς Κομποτίου»

Facebook  Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου

Ένωση Γυναικών Κομποτίου

Αδελφότητα Κομποταίων

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Globe  kompoti.gr

Globe  Δήμος Νικολάου Σκουφά

wikipedia  Κομπότι