Εκτύπωση

Λουτρότοπος

by Γιώτης Ευστάθιος
Εμφανίσεις: 1549
Share

Τοπική Κοινότητα Λουτροτόπου        

      Το χωριό Λουτρότοπος βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Αράχθου ποταμού, πολύ κοντά στα χωριά Νεοχώρι και Κομμένο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 408 κατοίκους. Αρχικά οι κάτοικοι του σημερινού Λουτρότοπου κατοικούσαν κοντά στο ποτάμι όπου εκεί είναι χτισμένη η μία από τις δύο εκκλησίες του χωριού, των Αγίων Ταξιαρχών.

  Λουτρότοπος-Μπάνη Άρτα

Facebook  Φίλοι Ι.Ν.Αγ. Κωνσταντίνου Λουτροτόπου

Ιστορία 

      Στα νότια της πεδιάδας της Άρτας στο χωριό Λουτρότοπο,δίπλα στο ειδυλλιακό τοπίο του Άραχθου ποταμού στην ανατολική του όχθη και ανάμεσα σε πορτοκαλαιώνες και λιβάδια βρίσκεται ο ναός των αγίων Ταξιαρχών.Ιδρύθηκε το 1796 όπως μαρτυρεί εντοιχισμένη επιγραφή στο νότιο υπέρθυρο.Το καμπαναριό που είναι προσθήκη στον παλαιό ναό μαζί με τον τοξωτό πυλώνα του αύλιου χώρου κατασκευάστηκαν εκατό χρόνια μετά το 1896.Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες του 1886 φθαρμένες σε μεγάλο βαθμό από τις πολλές πλημμύρες του Άραχθου και από την πυρκαϊά που κατέστρεψε τη στέγη του ναού και το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο την 1η Ιανουαρίου 1960.Όμως παρόλες τις φυσικές καταστροφές που υπέστει ο ναός, διατηρεί ακόμα στο ακέραιο το ορθόδοξο μεγαλείο του.
      Χτισμένος σ'αυτόν τον χώρο άπειρης φυσικής ομορφιάς ο επισκέπτης και ο προσκυνητής είναι αδύνατο να μη νιώσει κάτι το ξεχωριστό.Το καλοκαίρι θα τον δροσίσει η σκιά των τριών γιγάντιων πλατάνων που είναι μπροστα στην εκκλησία.Τα μάτια του θα δουν τις δασωμένες όχθες του Άραχθου ποταμού και τις επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων που υψώνονται μακριά στο βόρειο ορίζοντα.
      Δίπλα στον τοξωτό πυλώνα υπάρχουν τα ερείπια κτιρίου που μέχρι και την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στον όροφό του στεγάζονταν το δημοτικό σχολείο του χωριού.Το ισόγειό του ήταν καφεπαντοπωλείο.Πέτρινη κατασκευή το ισόγειο,ξύλινη και καλαμόπλεκτη ο όροφος(τσιατμάς ή τσιατί).Η ονομασία του χωριού τότε ήταν ''Κάτω Μπάνη'' και βρίσκονταν στην περιοχή των αγίων Ταξιαρχών.
      Μετά τον πόλεμο το χωριό μετεγκαταστάθηκε στο σημείο που είναι σήμερα ο Λουτρότοπος.Το Ελληνικό κράτος για να στεγάσει τους πλημμυροπαθείς κατοίκους απαλλοτρίωσε μεγάλη έκταση νοτιότερα και έκτισε κατοικίες.
      Μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 1800 το χωριό ''Μπάνη'' το αποτελούσαν δύο κοινότητες.Αυτή του Λουτροτόπου και της Περάνθης.Την Περάνθη δημιούργησαν κάτοικοι της ''Μπάνης''που εξαιτίας των πλημμυρών έφευγαν να προστατευτούν τους χειμερινούς μήνες στη νότια άκρη του λόφου Περάνθης.
      Οι κάτοικοι του Λουτροτόπου σήμερα εκκλησιάζονται σε επιβλητικό πετρόκτιστο ναό αφιερωμένο στους αγίους Κων/νο και Ελένης και χρησιμοποιούν ως κοιμητηριακό το ναό των αγίων Ταξιαρχών.

Πληροφορίες

Ο Λουτρότοπος έχει υψόμετρο 21 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι το 1927 ονομαζόταν «Κάτω Μπάνι» και μετονομάστηκε σε Λουτρότοπος.

Σύλλογοι

 Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτροτόπου

 Αθλητικός Σύλλογος Λουτροτόπου

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Globe  Δήμος Νικολάου Σκουφά